
Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
Τι είναι;
Tα πρότυπα της σειράς BRC Global Standards εκδίδονται από το Σύνδεσμο
Λιανεμπόρων της Μ. Βρετανίας, (British Retail Consortium) και αποτελούν θεμελιώδη πρότυπα, παγκόσμιας
αναγνώρισης, που καθορίζουν τις απαιτήσεις συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας
και της ποιότητας.
Το BRC Standard for Food ήταν το πρώτο που αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό GFSI (Global Food Safety Institute) και στηρίζεται στις αρχές του HACCP δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην καλή βιομηχανική πρακτική (GMP) και στην ορθή υγιεινή πρακτική (GHP).
Σε ποιους
απευθύνεται;
Το BRC Global Standard for Food Safety απευθύνεται σε επιχειρήσεις
της αλυσίδας των τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία
ή/και τυποποίηση τροφίμων ή συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των
τροφίμων, πλην της πρωτογενούς παραγωγής και αποτελεί έως και σήμερα χρήσιμο
εφόδιο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους ή προμηθεύουν μεγάλες
αλυσίδες λιανοπωλητών (super markets).
Πώς υλοποιείται;
Για την ανάπτυξη
συστήματος διαχείρισης σύμφωνα με το BRC Global Standard ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
- Εντοπισμός και αξιολόγηση των αποκλίσεων της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και των συνθηκών και διεργασιών παραγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και των απαιτήσεων του προτύπου
- Υλοποίηση των ενεργειών για την κάλυψη των αποκλίσεων που εντοπίστηκαν
- Ανάπτυξη και τεκμηρίωση συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του HACCP)
- Εκπαίδευση προσωπικού
- Επικύρωση και εφαρμογή συστήματος
- Ανασκόπηση και τροποποίηση συστήματος αν χρειάζεται
- Διεξαγωγή εσωτερικής επιθεώρηση
Τι οφέλη έχει;
Τα BRC Global Standards καλύπτουν θέματα ασφάλειας,
νομιμότητας και ποιότητας που αφορούν στα τρόφιμα παρέχοντας στην επιχείρηση
ένα μέσο για την εκτίμηση του επιπέδου συμμόρφωσης της. Όλες οι επιχειρήσεις
που διατηρούν πιστοποιητικά BRC, αποδεικνύουν διαμέσου του συστήματος βαθμολόγησης, στους εαυτούς
τους, αλλά και στους πελάτες τους το επίπεδο συμμόρφωσης τους με τις απαιτήσεις
του προτύπου. Το BRC αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο
για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους ή για τις επιχειρήσεις που
αναζητούν πιο απαιτητικές αγορές για την προώθηση των προϊόντων τους.
Πόσος χρόνος
απαιτείται;
Ο χρόνος
ανάπτυξης, εγκατάστασης και πιστοποίησης επηρεάζεται από την πολυπλοκότητα των
διαδικασιών παραγωγής, τον αριθμό των μονάδων που θα πιστοποιηθούν, τον αριθμό
του προσωπικού, τη δέσμευση της επιχείρησης και τις παρεμβάσεις που τυχόν
απαιτούνται για τη συμμόρφωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Για μικρές
επιχειρήσεις που δεν απαιτούν σημαντικές αλλαγές στην υλικοτεχνική υποδομή και
καλύπτουν τις νομοθετικές απαιτήσεις ο χρόνος συνήθως κυμαίνεται από 2 έως 6
μήνες.